Duurzaam

Wat maakt Oard zo'n duurzame accommodatie?

Een belangrijk uitgangspunt bij het ontstaan van de accommodatie Oard is dat mensen zich thuis voelen. Om je thuis te voelen moet je in balans zijn, zonder (negatieve) invloeden van je omgeving. Dit heeft ons ertoe gebracht om van Oard een gebouw te maken dat een natuurlijke en gezonde uitwerking heeft op de gasten.

Duurzaamheid wordt vaak vertaald naar alleen maar een laag energie verbruik. Met duurzaamheid kun je echter veel verder gaan dan dat. Als je natuurlijke materialen toepast geeft dit een gezonder binnenklimaat zonder schadelijke stoffen. Dat voel je als je bij Oard binnenloopt.

Oard-zakelijk


Lavasteen

We zijn begonnen bij de basis, de fundering ligt op een isolatielaag van lavasteen. Dit zeer poreuze gesteente uit de Eifel isoleert prima en bevat niet de schadelijke stoffen die je in de gebruikelijke isolatiematerialen tegenkomt. Het is een damp-open materiaal. Het zorgt dat het gebouw kan ademen. Verder zal dit materiaal gewoon hergebruikt kunnen worden als Oard ooit wordt gesloopt.

Lavasteen


Aardstralen en optimale aarding

Veel mensen zijn in meer of mindere mate gevoelig voor straling van de aarde die voortkomt uit de breuklijnen in de aardkorst. Bij het ontwerp van Oard is rekening gehouden met de looplijn van deze breuklijnen. Zo bevinden er bijvoorbeeld geen slaapplaatsen op een breuklijn. Aardstralen en magnetische velden van electriciteit worden nog meer verminderd door optimale aarding. De wapeningsstaven van het wapeningsstaal in de fundering zijn met elkaar verbonden waardoor straling via de aarde afgevoerd wordt. Een paar avondjes lassen kan voor de hele levensduur van het gebouw een groot verschil maken.

aarding betonwapening


Lemen muren

De muren zijn gemetseld met stenen die geperst zijn van aarde en leem. Deze stenen zijn niet gebakken waardoor er maar een klein beetje energie voor nodig is om deze te maken. Veel minder energie dan bij gebakken stenen. Verder zijn ook deze stenen damp-open waardoor de muren ademen. Leem heeft uitstekende eigenschappen voor het binnenklimaat. Het neemt vocht op en staat het weer af aan de lucht wanneer deze droog wordt. Verder houden de stenen in de winter de warmte vast en in de zomer blijven ze langer koel.

Leemsteen


Houtwol isolatie

De verdiepingsvloer en houten wanden zijn duurzaam geïsoleerd. Hiervoor is houtwol gebruikt. Dit is ook een natuurlijk materiaal wat ademt, en geen schadelijke stoffen bevat. Verder heeft het relatief veel massa waardoor het de warmte langer vasthoudt en ook de omgevingsgeluiden goed tegenhoudt.

houtwolisolatie


Hergebruik van materiaal

De accommodatie Oard is gemaakt in een bestaande schuur. Door dit bestaande bouwwerk opnieuw te gebruiken wordt veel materiaal uitgespaard. Wij houden er ook van om oude materialen her te gebruiken zoals deze tegels. Ze zijn afkomstig uit het oude huis en jarenlang bewaard zonder dat we er echt een bestemming voor hadden. Nu krijgen ze een mooie decoratieve functie.

circulair bouwen


Leemstuc

Muren van leem hebben ook een stuclaag van leem wat de goede eigenschappen van dit materiaal nog meer versterkt. Maar ook houten wanden en bestaande muren hebben een stuclaag van dit ademende materiaal. Het binnenklimaat wordt hier gunstig door beïnvloedt. Maar het is ook een lust voor het oog.

Leemstuc


Zonne energie

Voor de energievoorziening van Oard maken we gebruik van zonnepanelen om electriciteit op te wekken. Maar we hebben ook 10 grote zonnecollectoren die warm water produceren voor heerlijk douchewater en in de winter voor de vloerverwarming. Deze installatie is op de toekomst voorbereid omdat deze geschikt is om aan gesloten te worden op een warmte opslagsysteem. De energie die in de zomer over is kan dan in de winter gebruikt worden.

zonne energie